Shell и Ferrari подновиха партньорството си за 2021 година!

Партньорството на Shell със Scuderia Ferrari е едно от най-дълготрайните и най-успешните в историята на Formula 1. Shell непрекъснато предоставя на Scuderia Ferrari най-добрия пакет горива и смазочни продукти в света – Shell V-Power и двигателното масло Shell Helix Ultra.

Световният шампионат на Formula 1 на FIA се провежда от 1950 г. насам, а Shell подкрепя Enzo Ferrari още през 1929 г., когато той основава състезателния си отбор Scuderia Ferrari. От тогава, Scuderia Ferrari е единственият отбор, който се състезава всяка година, а същевременно с това, Shell е технически партньор на Ferrari за 10 и 12 от тях, съответно. През 2015 г. Shell поставя рекорд, валиден и до днес, с който може да се гордее с учатието си във Formula 1. Продуктите на Shell успяват да допринесат повече от всякога за усъвършенстването в представянето на Scuderia Ferrari през тази година, изкачвайки отбора 16 пъти на подиума за награждаване и носейки му три състезателни победи. Състезателното гориво Shell V-Power и моторното масло Shell Helix Ultra с иновативна PurePlus Technology осигуриха невиждано до този момент общо увеличение от 25% в производителността в задвижването на двигателя на Формула 1 SF15-T през 2015 г., което доведе до скъсяване на времето с половин секунда в обиколка, или средно с около 30 секунди по време на състезанието. Екипът на Shell’s Formula 1 също продължава да се разраства, като към момента, над 50 души технически персонал на Shell допринасят за програмата Shell Formula 1, инвестирайки приблизително 21 000 часа годишно в изследвания и разработване на иновации, съвместно със Scuderia Ferrari. Те работят неуморно в различните лаборатории и съоръжения на Shell по света и едновременно с това присъстват неизменно на всички състезателни писти.

Включването на Shell във Formula 1 е трудна задача, но основната цел на компанията е да гарантира, че всички технологични предимства, разработени специално за Scuderia Ferrari, се предават директно на състезателите. Най-очевидните примери за това са безоловното моторно гориво Shell V-Power и автомобилните моторни масла Shell Helix Ultra, които дължат голяма част от своето развитие на програмата Shell Formula 1.

През 2014 г., Shell Helix Ultra с усъвършенствана PurePlus Technology – революционно двигателно масло, направено изцяло от природен газ, беше представено на екипа на Scuderia Ferrari. Бидейки най-екстремният тестов автомобил в света, Formula 1 представлява идеалната възможност за Shell да разработи своята гама от продукти за ежедневна употреба на пътя.

Що се отнася до състезателното гориво, неговите химични и физични параметри се предписват от ръководния орган на спорта, FIA, с конкретната цел да направи разработването на състезателни горива подходящо и за тези, продавани на бензиностанциите. Например състезателното гориво Shell V-Power, използвано от Scuderia Ferrari, съдържа 5,75% съдържание на мазнини в биокомпонентите си.

„Shell има много дълга и успешна история със Scuderia Ferrari. Formula 1 осигурява идеалното тестово поле за разработване на нашите горива и смазочни материали, не само за най-успешния отбор в историята на спорта, но и за клиентите на Shell по целия свят. „, Кай-Уве Витерщайн – мениджър за глобално спонсорство на Shell

Scroll to Top