Как ще изглежда добива на вятърна енергия в бъдещето

Все повече се променя законодателството, което насърчава използването на възобновяема енергия в световен мащаб, като например вятърна и слънчева енергия.

Например през юни 2018 г. Европейският съюз увеличи целта си за възобновяеми източници до 32% до 2030 г., а в Китай регулаторите са определили цел за възобновяема енергия от 15% до края на 2020 г. Канадското правителство също наскоро заяви, че всички федерални институции ще бъдат захранвани от 100%  възобновяема електроенергия не по-късно от 2025 г.

Тъй като търсенето на по-чисти енергийни решения се увеличава и законодателната власт поощрява това, предимствата на вятърната енергия излизат на преден план, позволявайки й да играе ключова роля в енергийния микс.

За да гарантира, че енергийният източник остава възможно най-конкурентоспособен, вятърната енергийна индустрия увеличи инвестициите в нови обекти, нови технологии и нови начини на работа. В Shell се ангажират да инвестират 1-2 милиарда долара годишно в нови енергии, включително вятърна енергия, биогорива и електрически. Също се ангажират да намалят нетния си въглероден отпечатък с 20% до 2035 г.Всички признаци са, че вятърната енергия ще играе голяма роля. Това дава възможност на множество нови иновации, предназначени да създадат по-ефективни и по-мощни начини за добив на тази енергия.

5 иновации на вятърната енергия, предназначени да променят индустрията

1.) Най-мощната вятърна турбина в света:

GE Renewables обяви планове за разработване на Haliade-X, турбина с мощност 12 MW, която ще струва $ 400 милиона долара и ще отнеме пет години, за да се създаде и развие. Тя е предназначена да произвежда 45% повече енергия от всяка друга офшорна турбина, налична днес.

2.) Обединеното кралство изгражда първата си вятърна ферма без субсидии:

Проектът за разширяване на Withernwick II е първата вятърна ферма без субсидии във Великобритания. Това е един от няколкото проекта без субсидии в Европа, като анализаторите отчитат, че индустрията е в крак с пробив на ефективността на разходите.

3.) Stanford разработва батерия на водна основа:

Изследователите са създали батерия на водна основа, която, когато бъде мащабирана, ще съхранява повече енергия по-ефективно от сегашните технологии. Тя е специално разработена за използване в сектора на вятърната и слънчевата енергия.

4.) Плаваща вятърна енергия:

Aerodyn Engineering печели иновацията на годината в годишните награди на Wind Power Monthly. Концепцията за интегриран двойно ротор е радикалната визия на компанията за следващите поколения мащабни плаващи вятърни централи.

5.) IceWind Turbines:

Проектирани да работят при изключително ниски температури и силни ветрове, тези исландски турбини също са разработени с естетика, като намаляват визуалното въздействие на турбините и с почти безшумно движение, за да намалят шума и въздействието върху дивата природа.

Нови иновации, ново оборудване, нови нужди за поддръжка

Поддръжката на вятърните турбини сама по себе си е предизвикателство с отдалечените им и често враждебни места. Към това добавете по-големи турбини, по-големи остриета, по-силни ветрове и т.н., които виждаме, че се използват за захранване на сектора в горните примери, и е ясно, че индустрията трябва да признае, че проактивната и ефективна поддръжка е по-важна от всякога за защита на това ново оборудване с висока стойност.

Експертите и инженерите на Shell Lubricants са работили на място и в лабораториите си, сътрудничейки с техници за вятърни турбини и OEM производители по целия свят, за да разработят водещи в индустрията смазочни продукти за вятърни турбини, които отговарят на изискванията за поддръжка на турбините от утрешния ден.

Специално проектирани за използване на лагери, скоростни кутии и други движещи се части на вятърните турбини, продуктите на Shell Lubricants са проектирани да работят в трудна среда с температури от -30 до + 50С. Тъй като вятърните паркове и вятърните турбини стават все по-големи, по-мощни и по-сложни, Shell Lubricants могат да помогнат за намаляване на непредвидения престой на оборудването, намаляване на разходите, които могат да бъдат избегнати и увеличаване на мощността на вятърните турбини, без значение къде е вашата вятърна ферма или в каква среда работи.

Scroll to Top