Как строителното оборудване могат да отговорят на утрешните изисквания

Средата, в която работи строителната индустрия, никога не е била по-тежка. Маржовете са тънки като бръснач, търсенето на подобрена производителност е постоянно и екологичните стандарти продължават да се затягат. За да спазват все по-строги срокове, по-амбициозни проекти и строги екологични политики, строителният бизнес трябва да обмисли технологични инвестиции.

Доскоро използването на добавена реалност (AR) в архитектурата и строителството беше запазена марка достъпна на големи корпорации с големи технологични бюджети. Вече не. Технологията стана достъпна много бързо. Дори малки фирми, често използващи облачни услуги, могат да вземат таблети на място и да използват AR, за да видят как техните планове ще се впишат (или не) в реалната среда. И това не е само AR. Технологии като анализ на данни, прогнозна поддръжка, създаване на прототипи чрез 3D печат, автоматизирани решения за управление на сайта и инспекции с безпилотни летателни апарати сега превземат сектора.

Воден от необходимостта да се спазват все по-строги срокове и амбициозни клиентски спецификации, секторът бързо се дигитализира.В предишните етапи на цифровизация компаниите бяха възприели дискретни технологии, всяка от които е предназначена да се справи с една-единствена задача. Днес, използвайки решения за управление на цифрови строителни обекти, фирмите подават данни от редица системи в модел на един обект и в един, динамично развиващ се план за управление на проекти. Това позволява на много отделни системи да си взаимодействат и да доставят повече от сумата на техните части. Например GPS тракерите на оборудването помагат на ръководителите на обектите да видят къде точно се намира всяка една машина – багер, пробивна машина, булдозер, циментово смесителна машина, мотокар – както в реално време, така и през останалото време. Използвайки таблети и гео-тракери, инженерите могат да намерят съществуваща подземна инфраструктура, преди да започне работата. А свързаните сензори част от ключова структура и подсистеми предоставят информация за променливи, като температура и влажност, които могат да окажат значително влияние върху това дали дадена задача работи гладко и завършва добре.Резултатът, поне на теория, е строителна площадка, на която всяка работа се извършва последователно и при условия, които максимизират шансовете за успех и минимизират разходите и риска.

Благодарение на GPS проследяването и планирането, управлявано от данни, нивата на използване на машината се поддържат възможно най-високи и равнищата на празен или непланиран престой възможно най-ниски. Поне това е на теория. За да се гарантира, че това се превръща в реалност, всички машини и оборудване на място трябва да бъдат достъпни както в реалния свят, така и във виртуалния. И затова поддръжката е по-важна от всякога.Ако сте планирали графици на работа на сложна строителна площадка до минута, тогава цялото оборудване в този план трябва да е на разположение, работещо с максимална ефективност и на точното място. Но това не може да се случи, ако машината е загубена поради непланиран престой или работи под нивата на очакваната производителност.

Според доклада на Shell Powering Peak Performance, 34 процента от хората, вземащи решения за смазочни материали в строителството, признават, че имат предизвикателства при спазването на най-новите практики и тенденции. Още 68 процента от анкетираните смятат, че повече съвети от други източници биха подобрили техните практики, докато 76 процента смятат, че доставчикът на смазочни материали, който може да споделя опит, би бил безценен за тяхната компания.

Това е важно. Подобно на горивата, смазочните материали често се приемат погрешно за консумативи. Но те не са. Най-новите синтетични смазки с нисък вискозитет са проектирани да бъдат ефективни за по-дълго време, удължавайки времето на междусменни сервизни интервали. Те съчетават защита срещу износване със свойства за намаляване на триенето, като помагат да се предпазят от повреди, но също така максимизират гориво икономията. Това помага да се намалят разходите за гориво и емисиите.С развитието на строителната индустрия компаниите, които успеят да реагират по иновативен начин, ще спечелят предимството пред своите конкуренти. Работата с Shell е един от начините да се гарантира, че модерното оборудване работи на оптимални нива. Чрез онлайн платформи като LubeAdvisor, LubeMatch и LubeCoach, Shell предоставя на своите партньори услугите, знанията и инструментите, които са им необходими, за да обучат персонала си за най-добрите практики за смазване, както и  да намерят точно подходящото масло за тяхното оборудване.

Scroll to Top